tajne rajskih papira

branislav kocić

odlomak iz knjige

Izdavač: Kalipso knjiga
Godina izdanja: 2023.
Broj strana: 448
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6174-007-7
Cena: 999 RSD

TAJNE RAJSKIH PAPIRA – politički triler

U alternativnom svetu (Rajska ostrva, 2016. godine) podeljenom na demokratski Zapad (Luritanija) i totalitarni Istok (Agarta), stanovništvo sa obe strane živi u stalnoj opasnosti od izbijanja novog sukoba. Iako je Luritanija nakon rata odnela prevagu, ne samo na bojnom polju već i ekonomski, na njenom tlu stvoren je poreski raj koji je postao poznat po pouzdanosti i diskreciji. Pristigli novac sa svih strana uticao je na povećanje životnog standarda, čak i za pridošlice sa Agarte, koje su uspele da pređu „Berlinski zid” u Tihom okeanu. Međutim, u „raju” postoje problemi. Lokalni političari i ne slute da će se Dejvid Mekana nameriti da objavi na hiljade dokumenata koji bi na videlo izneli dugo skrivane prljavštine. Diskreditujući dokumenti – koji nepogrešivo otkrivaju tokove prljavog novca, kao i povezanost meksičkih narko-kartela i problematičnog sina guvernera Luritanije – postaju zlatni gral svetske politike. Sprema se velika borba za javno razotkrivanje tzv. Rajskih papira. Tajne službe, ne samo Luritanije već i najvećih svetskih sila, kao i medijska mašinerija „demokratskih” zapadnih medija, pokušaće na sve moguće načine da spinuju čitavu aferu, koja preti da sruši kleptokratski poredak određenih interesnih grupa. One neće prezati ni od čega da zaštite svoje teško stečene pozicije.

Tajne Rajskih papira su priča o sjaju i bedi medija, prolaznosti i krhkosti slave i uspeha, ali pre svega o ceni kojom se u današnjem svetu plaćaju sloboda govora i borba za pravdu. Junaci su izmešteni iz Srbije, pa i bilo koje realne države, ali baš zato (ili uprkos tome) donose geografski univerzalan zaplet – nešto što u svetu kojim vladaju organizovani kriminal, duboka država i politički instruisani me-diji kao njihove ispostave,  može da se dogodi bilo gde. 
Ipak, bitan je pojedinac, onaj ko svesno ili nesvesno dirne tamo gde ne sme i postaje društveni otpadnik, koji gubi sve, ponekad i sam život. Tu već prepoznajemo sopstvenu realnost i sudbine kolega koji su svoju borbu platili slobodom, životom ili zdravljem. Zato je ovo jedno uzbudljivo štivo, bogato dramskim preokretima, ali istovremeno i pogled na sumornu stvarnost od koje zapravo nema bega, jer ona je u svojoj biti trenutno svuda ista.
Tamara Skrozza, novinarka

Ostala izdanja iz ove edicije: