meditacija bez glupiranja: vodič jednog naučnika kroz moć meditacije

dr stiven loris

odlomak iz knjige

Izdavač: Kalipso knjiga
Prevod: Aleksandar Šurbatović
Godina izdanja: 2023.
Broj strana: 269
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6174-001-5
Cena: 1158 RSD
Cena sa popustom: 1052 RSD

MEDITACIJA BEZ GLUPIRANJA: VODIČ JEDNOG NAUČNIKA KROZ MOĆ MEDITACIJE

INTERNACIONALNI BESTSELER PREVEDEN NA DESETAK SVETSKIH JEZIKA

Naučno utemeljena knjiga za svakoga ko veruje da je meditacija gomila gluposti!

Vodeći svetski neuronaučnik Stiven Loris sprovodi pionirska istraživanja ljudske svesti već više od 20 godina. Loris i njegov tim upustili su se u proučavanje dejstva meditacije na mozak. Kada je analizirao i skenirao mozak Matjea Rikara, vrhunskog meditatora i budističkog monaha koga su novinari pomalo senzacionalistički proglasili najsrećnijim čovekom na svetu, rezultati su bili spektakularni: Rikar je bio u stanju da potpuno kontroliše tok svojih misli. Međutim, ne morate biti monah da biste osetili dobrobiti meditacije, poput smanjenog nivoa stresa, kvalitetnijeg sna i bolje koncentracije – više stanje svesti može dostići svako od nas. Upravo tome dr Loris podučava pomoću tehnika izloženih u ovoj knjizi. Ne morate da sedite u položaju lotosa da biste meditirali: vežbe su iznenađujuće neformalne, jednostavne i izvodljive skoro na bilo kom mestu. Kombinujući rezultate najnovijih medicinskih istraživanja, sopstveno iskustvo i svedočenja javnih ličnosti kojima je meditiranje promenilo život, dr Stiven Loris je sastavio moderan, sveobuhvatan i nezaobilazan priručnik za sve one koji žele da rade na sebi.

Knjiga br. 14 u Kalipsovoj ediciji

***
Stiven Loris nam u ovoj knjizi predočava najnovija naučna istraživanja meditacije, kao i njene primene u svakodnevnom životu. Nauka je sama po sebi zadivljujuća, pogotovu kada je predstavljena Lorisovim iskrenim i empatičnim glasom. Ova priča o „mozgu u meditaciji” postaje još životnija zbog primera preuzetih iz autorovog ličnog života, kao i života naučnika i duhovnika koji ga inspirišu.

Ejmi Koen Varela,
rukovodilac instituta Mind & Life Europe

***
Ova uzbudljiva knjiga – koju treba uvek imati pri sebi – pravi je dragulj, jednostavna, inspirativna i prepuna čvrstih naučnih argumenata. Profesor Stiven Loris, neuronaučnik i lekar specijalista, otkriva kako funkcionišu mozgovi meditatora. Podržan kliničkim istraživanjem i neurovizualizacijom, ovo je savršen vodič za pronalaženje tehnike meditacije koja je najbolja za vas.

Dr med. Lorens Lukas Skali, psihijatar i
osnivač Fondacije za medicinu i svest

***
Obožavam ovu knjigu prof. Stivena Lorisa jer objašnjava meditaciju iz svih uglova: kako sa naučnog tako i iz praktičnog ugla, kako je uticala ne samo na njegove već i na živote drugih ljudi. Knjiga obiluje savetima. Moj omiljeni? „Radi onoliko koliko možeš”. Preporučila bih ovu knjigu svima koji su zainteresovani za ovu temu, od početnika do iskusnih meditatora.

Dr Stefani Brus, suosnivač Moonbird-a

***
Zasnovana na naučnim činjenicama, puna oštroumnih zapažanja, ova divna i jedinstvena knjiga pomaže da puna svesnost postane interesantna svima, uključujući i skeptike.

Benjamin Blasko, suosnivač Petit BamBou-a,
vodeće evropske aplikacije za punu svesnost

***
Knjiga koja treba da ubedi sve u blagotvornost meditacije. Sadrži vežbe i uputstva kako da ukrotite stres i negujete mentalni mir u današnjem svetu prepunom izazova.

Dr med. Ig Kormije, psihijatar,
profesor pune svesnosti, Univerzitet u Montrealu

***
Puna korisnih saveta, ova knjiga će pomoći svima koji žele da nauče kako meditacija funkcioniše i da je sprovedu u praksi.

Dr sc. med. Džadson Bruer, Centar za
punu svesnost Univerziteta Braun,
autor knjiga Unwinding Anxiety i The Craving Mind

***
Ono što nazivamo meditacijom čežnja je za iskustvenom realizacijom inkluzivne prirode postojanja. Hvala ti, Stivene, što si podelio svoj lični put i iskren, značajan napor da se unese razumevanje i prihvatanje ove vanvremenske, moćne prakse.

Sadguru, indijski jogi i autor knjige
Inner Engineering: A Yogi’s Guide to Joy

***
Fantastična knjiga. Briljantan neurolog koji se upušta u svet meditacije kao pravi naučnik. Ova knjiga će bez sumnje uvesti divnu praksu meditacije u svakodnevni život mnogih ljudi.

Dr med. Bala Subramanijam,
Medicinski fakultet na Harvardu, Boston

***
Istaknuti specijalista za izmenjena stanja svesti, Stiven Loris vodi nas kroz fascinantno i jasno predstavljeno naučno istraživanje meditacije. On nam pokazuje da naš mozak nije organ koji određuje naše živote, već instrument koji možemo slobodno svirati, potencijal za ispunjenje koji mi sami treba da kultivišemo.

Dr sc. med. Mišel Bitbol,
Francuski nacionalni centar za naučna istraživanja

***
Stiven Loris je svetski priznati stručnjak za neuronauku, koji proučava ljudski mozak dugi niz godina uz pomoć instrumenata kao što su EEG i fMRI. Divno je što naučnik istražuje temu poput meditacije kako bi objektivno pokazao sve njene prednosti i nedostatke.

Dr Kristof Guger, suosnivač i izvršni direktor
kompanije g.tec medicinski inženjering, Austrija

***
Knjiga Meditacija bez glupiranja Stivena Lorisa besprekorno je, neverovatno i ubedljivo štivo! Ona pruža uvid u bezvremensku poruku meditacije koja pomaže da se kultiviše mentalna lucidnost, intelekt i saznanje, unutrašnja mudrost, uzvišene vrline i zdravo ponašanje. Naučni dokazi i anegdote ispričani su veoma zanimljivo. Lorisov prirodan način definisanja meditacije – „jednostavna vežba svesnosti” ili prosto „kondicija mozga” – stvara kod čitaoca osećaj da svako može da praktikuje meditaciju, a treningom samo napreduje i biva mudriji. Hvala ti, Stivene, što si nam podario tako pronicljivu knjigu o nauci meditacije i njenim potencijalima, koja će nam pomoći da iskoristimo beskonačne mogućnosti našeg mozga i uma na putu ka mudrosti.

Dr Bindu M. Kuti, profesor neurofiziologije i šef odeljenja
Centra za proučavanje svesti, Nacionalnog instituta
za mentalno zdravlje i neurologiju, Bangalor, Indija

***
Praktični priručnik sa verodostojnim i razumljivim objašnjenjima, verovatno će postati klasik izvanrednim povezivanjem ličnog iskustva sa naučnim dokazima. Put jednog skeptika ne samo da je saosećajniji već je i uverljiviji. Stiven Loris je obavio maestralan posao sa ovom knjigom. To je više nego dobrodošao doprinos literaturi o kontemplativnoj nauci.

Kornelijus Picner, direktor instituta Mind & Life Europe

***
U ovoj knjizi Stiven Loris, jedan od najslavnijih istraživača neuronauke u svetu, prepliće akademske reference sa praktičnim savetima i ličnim iskustvima. On nudi jedinstven pogled na meditaciju koji će vas odvesti pravo do vašeg vlastitog jastuka za meditaciju.

Prof. dr Arno Delorm, istraživač meditacije,
Kalifornijski univerzitet u San Dijegu

***
Da li ste mislili kako je meditacija nejasna? Da li ste mislili kako je nauka o mozgu dosadna? Stiven Loris objedinjuje svoju stručnost u meditaciji i nauci u zanimljivu knjigu bez imalo glupiranja. Obavezno štivo za one koji mrze letargiju i dosadu.

Dr med. Edel Maks, zen-učitelj i psihijatar,
Univerzitet u Antverpenu

***
Mnogo je napisano o vrlinama pune svesnosti i meditacije. Retke su knjige u kojima se lično iskustvo, klinička ekspertiza i naučna ozbiljnost plodonosno dopunjuju da bi pružili sveobuhvatnu procenu efekata višestrukih kontemplativnih praksi i osnovnih moždanih mehanizama. Evo sjajnog primera!

Volf Singer, profesor neuronauke,
Institut „Maks Plank”, Nemačka

Prof. dr STIVEN LORIS (1968), vodeći svetski neuronaučnik u poslednjih 10 godina. Osnovne studije medicine i master studije medicinskih i farmaceutskih istraživanja završio je na Univerzitetu u Briselu, a doktorirao je biomedicinske nauke na Univerzitetu u Liježu. Bavi se kliničkim istraživanjima već 25 godina, izučava neuroplastičnost i moć uma koristeći tehnike poput neuromodulacije, meditacije i hipnoze. U oblasti njegovog profesionalnog interesovanja i ekspertize spadaju izmenjena stanja svesti, iskustva bliska smrti, kognitivni poremećaji, san, pamćenje, motorički poremećaji, hronični bolovi i glavobolje, kao i svi simptomi izazvani stresom. Nalazi se na čelu neurološkog centra Cerveau pri univerzitetskoj bolnici u Liježu, direktor je Odeljenja za istraživanje svesti GIGA na Univerzitetu u Liježu, profesor u Centru za istraživanje mozga Cervo na Univerzitetu Laval u Kanadi i glavni neurolog u TRAINM Klinici za neurorehabilitaciju u Antverpenu. Osnivač je i nekadašnji predsednik Svetske neurološke federacije za istraživanja komatoznih stanja i poremećaja svesti, član odbora Internacionalog udruženja za povrede mozga, kao i stipendista Belgijske kraljevske akademije iz oblasti medicine. Dobitnik je nagrada Evropske neurološke akademije, Evropske akademije nauka, nemačkog Društva „Maks Plank” za napredak nauke i Društva kognitivne neuronauke iz SAD, a 2022. dobio je prestižnu Evropsku nagradu za medicinu.

Ostala izdanja iz ove edicije: